det mest avancerade av alla djur

jakt, ett manligt nöje, en ekonomisk faktor, och oh så vacker päls.
Om den visste att den skulle få bli en del av en vacker kappa efter sin död så hade den säkert inte protesterat...eller?
Åh, det är så vackert att klä sig i päls.


Det mest civilierade av alla djur är väl ändå människan.
Vi har vandrat på månen och i hundratals år spenderat ofattbara summor pengar och tid på att finna nya genomtänkta tortyrmetoder att tillämpa på andra av vår art, när de av ett eller annat skäl inte behagar oss.

Vi är verkligen fantastiskt civilicerade.

Och samtidigt försöker vi så ivrigt särskilja oss från andra arter.
Vi insisterar på att andra djur inte är kapabla till att ha en egen inrevärld av upplevelser, känslor och slutledningar.
Detta trots att råttor har fascinerat vetenskapsmänniskor under de närmaste två hundra år sedan, med knivskarp slutledningsförmåga och ivriga inlärning.

Ju färre egenskaper vi tillskriver dem, ju mindre vi erkänner att de också kan känna skräck, smärta, sorg och ensamhet, desto lättare är det för oss att använda oss av dem.
De blir vår mat, de blir våra kläder, assocearer, kanske en liten len detalj på din kappa.
Helt utan att ha en valmöjlighet får de leva ett liv i smärta för att vi vill ha nya hårschampon på marknaden, eller så vill vi veta exakt hur skadlig är den där röken som kommer från de där cigaretterna , som vi iof redan VET är skadlig, men vi kan ju alltid testa på några djur först.
Det måste inte vara så, det finns alternativ, varför används de inte?  Tja, det är en kostnadsfråga förstår du.

Civilicerat var ordet.
En trailer på några minuter för dokumentären Peaceable kingdom.



Gallan i björnens gallblåsa sägs ha magiska, läkande egenskaper.  Den här björnen var så hårt misshandlad att skelettet blivit helt deformerat och led av så svåra infektioner att den kort efter fridagandet avled.
Det här är en björn som vuxit upp på en sk björnfarm i Kina. 
De föds upp och hålls då somliga idioter tror att deras galla är magiskt läkande.  Så andra idioter som kallar sig bönder gör vad de benämner som "kirurgiskt ingrepp" och sätter in ett dränage i djuret, från dess galla ut till utsidan av kroppen.
Förutom att björnen berövas all rörelsefrihet så får de ofta svåra infektioner, både inuti och utanpå kroppen.
Som små ungar blir de placerade i burar som de snart blir alldeles förstora för, de har inte urtymme att röra på sig, och det är så de lever och dör i Kinas Björn-farmer.  Det gula på marken intill den är dess galla och var från den unfekterade utgången av den kroppsöppningen.

Inte sällan har björnarna vuxit sig så stora inuti sina burar att de inte kan tas ut genom luckan de en gång kom in i, utan buren får helt enkelt svetsas upp.  Rörelsefriheten är för de björnarna helt raderad fram till frihetstagandet.
Det gula ni ser på marken intill björnen är dess galla och det var som även fyllde en stor del av buken pga svåra infektioner.
Tack och lov så finns det hopp.

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag säger bara usch, usch och dubbelusch!! Och det allra värsta är närapå inte de inkomptetenta idioter som kan utföra detta onda, utan de "vanliga" människor som helt utan samvetskval kan knata in på en flådig butik och köpa sig en pälskrage. Sedan sitter damerna på östermalm och förfärar sig över att skinnet på hennes nya kappa ju kom ifrån samma hundras som hennes lilla Fiffi, och inte alls ifrån de 20 minkar som i alla fall inte förtjänade att leva. Eller överhuvudtaget de dumma människor som blir kräkfärdiga av de typer av bilder som ovanstående men som ändå kan bli sugen på en skinkmacka två sekunder senare.

Jag blir såå störd!!

2008-09-01 @ 13:30:05
Postat av: Angelica

Usch usch usch. Det här är sånt som man egentligen inte vill se. Det är så vidrigt! Såg ett videoklipp på jobbet om en man som hade en boxningsmatch med en försvarslös känguru...på skämt.... j*vla idioter... Håller med dig: Är människan verkligen den mest civiliserade? Det är tveksamt...

2008-09-15 @ 23:12:15
URL: http://angelicagoesyankee.blogspot.com
Postat av: Marre

men fyfan va hemskt, folk är ju så jävla sjuka så det är inte sant :S det är ju patetiskt att människor ger sig på djur och sen att de inte kan försvara sig på samma vis... aaah blir så sur!

2009-01-03 @ 12:35:27
URL: http://bahrettah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0