Boktipsbloggar ( fylls på allt eftersom)

image36

Alltså, länkar till bokstipsbloggar och liknande...
...för att jag tycker om när folk skriver om böcker.

nollmode


Jajjemän.
Jag skrev tidigare ett långt inlägg om det intressanta dominerandet av modebloggar skrivna av söta 17 - 21 åringar
med modellutseenden som, om de inte lägger upp bilder på sig själva i dagens outfit, som av outgrundlig anledning ser exakt lika dana ut som alla andra outfits i alla andra modebloggar, gärna kommenterar Lindsay Lohans val av eller brist på stylist.
Efter att ha läst igenom detta inlägg så insåg jag att mitt gnällande nog mest hade att göra med att jag avundades deras till synes sorgfria ungdom och perfekt modellsmala kroppar ( man kan ju inte ha en modeblogg om man är en bollformad, kort, tant som jag, tex. ....eller kan man?)
Så...
Till den bollformade, inte särsilt modeintresserade kvinnans försvar:
Dagens outfit, en extremt laid back tolkning i flanell av den 14åriga grabbiga-pripps blå-killen.

(notera den självgoda minen)
*pojkvännens skjorta.



smoothiekuppen på tvärbanan.

image32

Följande anekdot är sann, självupplevd och näst intill förnedrande.
Jag antar att du vid det här laget bubblar av nyfikenhet och läsentusiasm likt en nyinvigd dokusåpakändis infor sitt livs första aftonbladet-utvik, så låt oss inte vänta längre:

Plats: Tvärbanan.
Jag och "gärningsmannen" som gärna vill förbli anonym, valde att sätta oss på närmaste lediga plats, vilket just då råkade vara med ryggen i färdriktningen, och med två personer som satt mitt emot oss.

De två nämnda personerna var av Amerikanskt ursprung. Den slutsatsen är baserad på de fragment av deras konversation som jag snappade upp före incidenten, som sedan blev mycket bekräftad efter själva olyckan.
De var runt 60 år båda två, och kvinnan bar på en utav de reklamskyltarna för Tintin-utställningen på sjöhistoriska som hängt i diverse kommunala färdmedel i stockholm.

Vädret var lite för varmt för att vara idylliskt, törsten var ett faktum, och X hade inte ätit på hela dagen. Sammanfattningsvis så befann han sig närmast på ett mentalt och fysiskt zombiestadie.
Innan vi tog plats i tåget inför den generande färdtur av doom som väntade oss, så beslöt jag att införskaffa någon form av dryck, som helst av allt skulle vara lite trögflytande och innehålla rikligt med fruktsocker, så att jag och X skulle hålla oss från att gräla pga törst, sockerfall och utmattning på vägen hem.
Valet föll på en Smoothie.
The smoothie of doom.

Efter att vi har satt oss mitt emot detta icke ont anande äldre par så småpratar vi, vi skrapar en trisslott, och minsann, om jag inte tycker att törsten är påtaglig!
Så; fram plockar jag denna lockande smoothie, skruvar av locket, för den mot mina läppar och lyckas hindra mig från att ta ett par läskande stora klunkar eftersom det slår mig att X garanterat är i större behov av drycken än jag.
Så som vilken omtänksam sambo som helst så för jag den öppnade flaskan med smoothie mot honom och frågar om han vill dricka lite.
Utan att svara, och utan att ens vrida på huvudet eller ge mig en blick, så tar han flaskan... och skakar den.
Jajjemän.
Alla drar vi ett djupt andetag och jag stirrar, jag stirrar så hårt att man skulle kunna tro att jag fått för mig att
mitt blotta stirrande skulle kunna få de stora multivitamin-stänk-blafforna som nu piffar upp det äldre parets plagg, att försvinna.
Så många tankar rusade igenom mitt huvud att jag inte fann ett enda ord.
Paret visade sin avsky med all önskvärd tydlighet.

"we´re really awfully sorry" säger jag
"So are we!" säger den stackars kvinnan.

Det tog X en liten stund att mentalt gå igenom det som just hänt... det sammanfattade han såhär:
A-det fanns inget lock på smoothien.
och
B- han har nu bokstavligen befläckat två helt oskyldiga medresenärer.
När han väl summerat detta och återfått fattningen så fiskade han magiskt upp en oöppnad förpackning med pappersnäsdukar, sträckte den mot kvinnan samtidigt som han på engelska bad om ursäkt och sade att nästdukarna kan ju inte gottgöra att han så explosivt kastat smoothie på dem , men att det iallafall är något...
Hon tycktes inte ritkigt förstå vad han ville med nästdukarna, tog packningen, öppnade den, och räckte honom sedan en näsduk.
Här var förvirringen total.
Vad kan kvinnan egentligen ha velat?
"ehm .. no..." sa jag, tock en annan näsduck och försökte förtydliga att poängen var att man kunde torka av sig själv med dessa näsdukar.
Såhär i efterhand misstänker vi att hon antog att VI skulle torka av dem.
Jag beklagar verkligen att X utan att mena det kastade smolk i deras semesterbägare, men inte fan tänker jag att varken jag eller min snubbe ska sitta och gnugga folk på deras lår.

Det slutade med att det numer bittra paret lämnade tvärbanan för att åka hem och byta kläder.

Det var pinsamt, synd om paret och antagligen helt otroligt priceless för de andra resenärerna.


Dagens Musiktips

image31
  • The Nerg
  • Jag råkar faktiskt ha kontakt med de två vackra medlemmarna i bandet, och länkar till deras respektive bloggar finns här till vänster. Tänk akustisk-kent-influerad-smärtvisa... ja.. ungefär så låter de..
  • Animalhearts
  • En konstnärlig och härlig filur i bandet har bytt bok med mig vid ett tillfälle och dykt upp i två av mina nattliga drömmar.
  • Johan Lo
  • Finstämt, en röst och en gitarr och vackra melodier. ( som för mina tankar till intromusiken till gamla goda barnprogram av typen "Kalles klätterträd"... det är nog nästan garanterat inte alls meningen...)
  • Lovekevins
  • Klämmigt, gulligt och hoppigt... nästan snudd på hispigt.
  • Ficken länk till dem via ett kattforum som jag nördar mig på och en kvinna där som upplevt sångaren på bibliskt nära håll.

buecker

image30

Idag kunde jag ha fikat ned cappucino efter cappucino, eller snitsigt men långsamt avnjutit en kall sommaröl på någon av söders mustigt svett, avgasiga och prutt-dunstande uteserveringar*, så, jag är faktiskt inte helt säker på vad som flög i mig då jag för min sambo proklamerade att jag ville färdas till stadsbiblioteket.

Efter oroliga konversationer fram och tillbaka rörande byggarbetarna i köket och katterna i vardagsrummet i kombination med den ständigt öppna ytterdörren som inte kunde stängas pga de tjocka slangarna som slingrade sig in från trappuppgången, genom tamburen på det skyddspapperstäckta golvet, till köket och in under diskbänken där de försvann, så befann jag mig äntligen vid Tunnelbanestation: rådmansgatan.

Jag tar mig glatt in via den bizarra lilla ingången med den roterande dörren, och fylls av en underlig typ av ... vördnad, i brist på bättre ord. Min puls ökar alltid när jag är inne i stadsbibliotekt, överallt finns böcker, ord, sagor, fakta, information och hemligheter, skrik och viskningar, och de är alla tillgängliga för mig.
Jag lånar alltid förmånga böcker, och jag vill läsa varenda en.

Jag saknar tiden före mobiltelefoner i var persons ficka/väska/hand.
Speciellt inne i biblioteken.
Jag saknar den där påtagliga tystnaden som aldrig var tyst, utan intensiv och ljudlig, då arkitekturen i sig förstorade varje liten ljudvåg.
Man viskade på sin utandning, man lyssnade till sina egna fotsteg,på snörvlande akademiker som försöker prassla så ljudlöst som möjligt med sina godispåsar, man hoppade till vid smällen av någon som råkat tappa sin bok som landat på stengolvet som ett överdrivet åsknedslag. Och man fruktade eventuella magknorranden som garanterat skulle få alla att vrida på sina huvuden och stirra på en medan man ville sjunka genom marken.
...Jag saknar det lite.

Jag Lånade:


*Svett och prutt, måhända, pretto-och-kulturskredd? Absolut!

Lugnar Nerverna

Så.. jag försöker dränka borrljuden som nu har övergått till ett ännu mer orytmiskt: "br---br---br-r---br---br-r-r---br"
med Debussys toner som lent glider genom högtalarna, och jag fokuserar bäst jag kan på gårdagens otippade kolonilottspromenad.
(Här kan ni som varken är intresserade av små förtjusande promenadupptäkter, kolonilotter, insikter i miniformat - ja, insikter, inte insekter- sluta läsa och hoppa över till ett senare inlägg som kanske eventuellt mot all förmoden, skulle kunna underhålla er en smula.)
Jag hade följt min sambo till tunnelbanan, planerade att sedan ta mig till ica... som kl 08:00 dagen efter midsommar givetvis inte var öppen... varvid jag valde att ta en promenad, vilket ju nästan alltid är att rekommendera, förutsatt att omständigheterna är iallafall relativt gynnsamma.

Så, jag traskar iväg på en stig som jag inte har utforskat tidigare där stöter jag på följande skylt:

Jag hann tänka något om hur typiskt det var med människor som ska märka ut att just den här delen av jorden minsann är min, och den får ingen annan andas på, tills jag läste följande rad: "Du är välkommen att promenera igenom vårt område och njuta av odlingsprakten..." jag blev bannemig snudd på tårögd och bestämde mig omgående för att ta en promenad i njutningens tecken.

Sagt och gjort.

Luften var fortfarande fräsch och oförstörd då alla stockholmare förutom vi hade tagit sig ut till sin landställen istället för att köa omkring på gatorna. Och vädret var precis perfekt.
image3
Grönska is the shit.
image4
Låt det bli känt att jag gillar färg. Och det gör naturen med.

image5
Jag älskar även regn och dagg, därför är jag en sucker för den här typen av syner.

image6
Lila, allvarligt.. vad kan slå LILA??

image7
Jag fick ett oväntat och oönskat besök som senare, ganska bryskt, blev ivägsjasat.

image8
Ni vet de där alla "färgreglerna"...som att blått inte funkar med svart, rosa och rött funkar inte med grönt,
och rosa kombinerat med rött är närmast straffbart
För att inte tala om den veritabla visuella katastrof som måste inträda om man kombinerar rosa, rött OCH grönt... men ...här funkar det ju? och om det funkar där, varför skulle det då inte funka överallt annars?
Hur hjärntvättade är vi egentligen?

image9

image10
...fin va?

image11
Kolla in vilka tjusiga Krusbär!
..det är ju en utav de meningar som jag som cynisk och livstrött 16åring aldrig någonsin skulle kunna föreställa mig att jag skulle skriva inför en hel offentlighet.
Jag var så pass olycklig att det inte fanns tillstymmelsen av chans till att uppskatta det.
Jag är glad att jag kan det nu.. och jag tycker lite synd om de som har svårt att få njutning av att uppleva allt det fantastiska som naturen har att erbjuda i form av dofter, färger, och smaker.

image12
Denna vackra blomma kanske ser blå ut nu, men den har i verkligheten en mustigt vacker Lila färg.
( min mobilkamera är bra på många sätt, men att återge färger i all deras prakt, är tyvärr inte dess starkaste sida.)

image13
Närbild.
Så kitschig att det nästan borde vara kriminellt, och ändå så imponerande vackert.
Jag älskar det.

image14
Den här typen av överdådigt puffiga rosor hade jag väldigt svårt för som barn.
Jag associerade dem till sträva "mormorsväskor", till det grova, broderade tyget på dessa mormödrars soffklädsel med matchande soffkuddar.
Tunga gardiner för de stora fönstren, trasiga telefoner, smuliga kakor, och ett enormt socialt avstånd, mellan den som bara levt i några år, och den som lägger ifrån sig framtiden för det förflutna.
Nu kan jag tack och lov uppskatta dem för deras ljuvlighet.

image15
Här kan du se... hundstallet...tror jag att det är.
Jag har ofta planerat att ta mig dit, och signa upp mig som volontär, och promenera hundar i timtal.

image16
Jag såg en söt liten snigel som jag aktade mig för att trampa på.
Det hade regnat under natten.

image17

Jag hann inte njuta länge av färgprakten innan jag nästan klev på nästa snigel...
image18
...dock snäppet mindre söt.. och något mer lik en bajskorv.

image19
En mumla är icke att förakta. Jag är svag för humlor, de ser så mysiga ut att jag blir tårögd.

image20
Jag gillar den här typen av syn; kaxiga blommor som tränger fram mellan / från gatstenar/asfalt o.dyl.
Och här har vi förutom de klassiska maskrosbladen, lite gräs och söta förgätmigej.
(som även var min barndoms favoritblomma, tillsammans med stymorsviol..nu vet du det.)

image21
Lite tjusiga och omogna vinbär som på klassiskt tonårsmanér vägrade att göra som jag ville
och vajjade istället frenetiskt med de lätta brisarna.

image22
Kolla in denna charmanta kreativitet!
jag bubblade av förtjusning när jag fotade detta arrangemang.
Här har vi inte bara en egenkonstruerad damm, utav även en ornamentalisk midsommarstång!

image23
Närbild. Med vad som en gång antagligen var en Svensk flagga i topp.
sött va? Jag älskar när folk engagerar sig sådär och pyntar och har sig.

image24
Igen, Rosa och Grönt. Det är bara att respektera vår Punkigt lagda natur.

image25
Vacker blomma, vacker färg... åh vad det vore läckert att ha den här färgen på håret.

image26
Fler droppar. *jag kunde inte låta bli, det är så himla fint.*

image27
På vägen därifrån.

image28
Det började äntligen regna, och jag hade inte medtagit något paraply.
Så jag tassade in under en icke ont anande port för att fumlande pressa ner mina bizarrt dyra hörlurar
( en present från min pojkvän.. man kan säga att jag "ärvde" dem av honom.)
De är, i motsats till mig, mycket känsliga för regn.
Jag skulle kunna stå i regnet i timmar.
Det är så förlösande på så många sätt, och jag inbillar mig att det stärker dofterna omkring mig, allt känns renare, och ljudet är milt sövande. Jag blir, på riktigt, yppfylld av ett litet lyckorus när det börjar regna.
Jag har ordet regnskrivet på min hud för all framtid på ett språk som inte är svenska.
Jag kommer nog att samla på mig det ordet från fler språk inom en okänd framtid.

image29
Min stjärnbeströdda plånbok var ovanligt välfylld... givetvis var det ett mycket flyktigt besök av sedlarna.













Irriterat Intro

Det borras frenetiskt på andra sidan väggen, och jag förväntar mig snart ett oväntat och mycket oönskat besök från vem det nu kan vara som står där och borrar för sitt liv.
(Inget kaffe kommer borraren att bli bjuden på då, kan jag avslöja.)
Nå, detta tär på mitt annars ack så legendariska tålamod, kanske speciellt för att det låter såhär: "Brrrrrrrrrrrrrrrrr-Brrrrrrrrrrrrrrrr-Brrrr-Br-r-Brrrrrrr-Brr-Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr-"
(sjung med vettja). Ja, som ni förstår så sliter det på det mest vältränade av psyken att höra timme ut och timme in.
Så jag ska strax avrunda detta mitt första inlägg i blogg #456.9, för att verkligen försöka slappna av, njuta lite av Debussy, och meditera över den mysiga promenaden som jag snodde åt mig igår på kolonilottsområdet.
Men först: en passande bild.
image1

RSS 2.0